Dejan Milosavljev i Mijajlo Marsenić (Ilustracija - ©Starsport, ©MN Press, ©Printscreen)
Dejan Milosavljev i Mijajlo Marsenić (Ilustracija - ©Starsport, ©MN Press, ©Printscreen)

Srpski pečat u Berlinu - Marsenić i Milosavljev: Ovo je samo početak, trofeji tek dolaze

Vreme čitanja: 7min | uto. 30.05.23. | 08:17

Tandem Fukse Berlina za Mozzart Sport sumirao utiske posle osvojene Lige Evrope

Završnica evropskih rukometnih kupova protiče u znaku Srba. Petar Nenadić biće predstavnik naše zemlje na završnom turniru Lige šampiona u Kelnu sredinom narednog meseca, Vojvodina je na pragu titule u EHF kupu, dok je u drugorangiranom takmičenju na tlu Starog kontinenta, Ligi Evrope, pehar završio u Berlinu, u vitrinama Fuksea, a perjanice tima iz nemačke prestonice bili su Mijajlo Marsenić i Dejan Milosavljev. Uz njih dvojicu na terenu, učitelj golmana popularnih Lisica iz prestonice je legendarni as Dejan Perić.

Srpski tandem je i prošle sezone osvojio pehar u ovom takmičenju. Lazar Kukić i Petar Đorđić su sa Benfikom ispisali najlepšu stranicu istorije portugalskog rukometa, na delu je bila „Lisabonska bajka“, a ove godine bila je "Berlinska realnost". Najbolji tim tokom celog toka takmičenja na kraju je potvrdio kvalitet u Flensburgu. Berlinci su pobedili 15 od 16 utakmica. Jedini poraz je zabeležen u prvom meču četvrtfinala, kada je Kadeten iz Šafhauzena bio bolji u prvom susretu u Švajcarskoj sa 37:33, ali je u revanšu sve to nadoknađeno – 30:24.

Izabrane vesti

Fukse je stigao do trećeg trofeja u ovom takmičenju, prvog posle 2018. godine. Koliko je jaka konkurencija u Bundesligi govori podatak da ovaj pehar na Baltiku bio prvi za Fukse od tada, i opet u Evropi. Pored Kila, Magdeburga, Flensburga, Rajn Nekar Levena teško se osvajaju trofeji u domaćim okvirima.

Obojica Srba su bili fantastični u Flensburgu, uz danski tandem Matijasa Gidsela i Hansa Lindberga, bili su junaci tima iz nemačke prestonice. Mijajlo Marsenić je bio nepogrešiv u Flensburgu, 11 šuteva – 11 golova, šest u polufinalu protiv Monpeljea i pet u finalu protiv hita sezone Granoljersa. Dejan Milosavljev je bio stub na golu, 11 odbrana u polufinalu, a 10 u borbi za pehar. Kada je bilo najvažnije popularni Banda je „začarao“ mrežu.

Misli su se malo razbistrile, dan posle velikog uspeha srpski asovi u razgovoru za Mozzart Sport govorili su o utiscima, putu do trofeja, ali su se dotakli narednih reprezentativnih akcija, žreba za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Kako to obično biva posle trofeja, bila je neprespavana noć.

Bilo je slavlja, prvo u hotelu, posle u jednom klubu. Bili su tu i igrači ostalih ekipa. Ima mnogo Balkanaca, malo smo se opustili, bilo je veselo“, rekao je Marsenić, koga smo, kao i Milosavljeva „uhvatili“ u autobusu, na povratku tima iz Flensburga u Berlin.

Utisci se se slegli.

Bili smo favoriti u Flensburgu. Nije bilo lako, posebno u polufinalu. Monpelje je imao odličnu sezonu, kako u ovom takmičenju, tako i u Francuskoj. Odlično smo odigrali u nastavku, na početku drugog poluvremena napravili razliku. Nismo potcenili u finalu Granoljers iako smo znali da smo bolja ekipa. Španski tim je bio pun samopouzdanja posle izbacivanja Gepingena. U četvrtinalu je razbio Flensburg 10 razlike u gostima. Oprezni smo bili, ali smo pokazali da smo najbolji. Odigali smo skoncentrisani, nismo dozvolili rivalu nikakve šanse. Sezonu smo krunisali trofejom. Ovo mi je prvi pehar u Berlinu i verujem da je ovo samo početak“, istakao je Marsenić.

Stameni Beranac je osvojao domaće titule sa Partizanom i Vardarom, sa skopskim timom je bio na krovu Evrope 2017. godine. I Dejan Milosavljev je osvojio dva najveća pehara na Starom kontinentu. Sa Vardarom je bio šampion kontinenta 2019. u Kelnu.

Drago mi je što sam osvojio posle Lige šampiona još jedan evropski trofej. Ovo mi je prvi za četiri godine u Berlinu i siguran sam da će ih biti još. Prelep je osećaj kad završiš sa peharom. Živi se za ovakve trenutke, igram rukomet zbog ovoga. Sada je ostalo da osvojim medalju sa reprezentacijom što sigurno najviše želim. Ipak je najemotivnije kada se brani boje svoje zemlje, taj osećaj je neponovljiv. Imali smo dobar turnir, došli smo da ga osvojimo i uspeli smo u tome. Obe utakmice smo dobro odigrali. Znali smo da smo favoriti u finalu, ali to smo morali da pokažemo na terenu. Svi smo presrećni što smo doneli trofej u Berlin“, ocenio je Milosavljev.

MARSENIĆ NEPOGREŠIV, BANDA NAJBOLJI KADA SE LOMILO

Obojica su imala fenomenalan učinak u oba duela.

Dobro je bilo, ali uvek je učinak tima na prvom mestu. Zna se da mi pivotmeni zavisimo od bekova. Iskoristio sam šanse, zadovoljan sam igrama“, istakao je popularna Marsa.

Kada je najbitnije – na scenu stupa Banda.

Što se tiče mog učinka, dobro je bilo, možda je moglo i bolje. Drago mi je da sam u trenucima kada se lomilo uspeo da odbranim neke lopte, dao vetar u leđa saigračima, da oni postignu lake golove. Uvek je najvažniji taj momenat, kada je gusto, tad je bilo najbitnije da se bude najbolji, da uliješ samopouzdanje saigračima, onda je i njima lakše. To je posao nas golmana“, rekao je nekadašnji golman Jugovića, Partizana i Vardara.

Fukse je tokom većeg dela Bundeslige bio na prvom mestu, ali je u finišu pao, pa su na prva dva mesta Kil i Magdeburg koji će verovatno da igraju Ligu šampiona naredne sezone.

Imali smo mnogo povreda tokom sezone. Pol Druks, naš važan igrač, doživeo je peh, poraženi smo neočekivano od Bergišera, ali to je Bundesliga. Ko je nije igrao i ko ne zna, ovde svako svakog može da pobedi. Nema lakih mečeva, moraš 100 odsto da uđeš u svaku utakmicu. Ima još tri kola, svašta je još moguće. Potrebno je da Magdeburg napravi kiks, kao bismo stigli na drugo mesto i igrali Ligu šampiona naredne sezone“, ne predaje se Marsenić u borbi za makar drugu poziciju u najjačoj ligi na svetu.

Berlin do nedelje pet godina nije osvojio trofej, i dalje čeka na prvi domaći pehar posle devet godina, kada je osvojen Kup Nemačke.

Nema pritiska u klubu da nešto moramo. Niko ne potcenjuje ostale klubove, zna se kakva je konkurencija u Nemačkoj. Mnogo toga je uticalo ove sezone, problemi sa povredama, zatim je jako bitno kako se vratiš posle reprezentativnog ciklusa. Verujem da ćemo narednih godina da budemo još bolji, da je ovo samo početak trofejne ere Berlina i da ćemo tek da se radujemo“, rekao je Milosavljev.

Marsenić se dotakao i pravila da pobednik Lige Evrope ne napreduje, nema mesto u Ligi šampiona.

To je glupo pravilo i nadam se da će da se promeni. Trebalo bi pobednik da bude nagrađen jačim takmičenjem kao što je u ostalim sportovima. Mislim da to ne važi samo kod nas u rukometu“.

Flens arena je bila domaćin završnog turnira Lige Evrope (©Privatna arhiva)Flens arena je bila domaćin završnog turnira Lige Evrope (©Privatna arhiva)

Mijajlo Marsenić posebno je bio srećan zbog činjenice da je spektakularne trenutke u Flensburgu podelio s porodicom.

Proživeti ovakve trenutke uz porodicu je jednostavno neopisivo. Presrećan sam što su bili u dvorani i što su imali mogućnost da nas gledaju i bodre uživo. Uvek posle pobede spustim sina na teren da i on oseti tu atmosferu kako bi on sutra Bože zdravlja pričao svojoj deci o ovim trenucima koje deli sa mnom. Trudim se da na svaki način učinim svoju porodicu ponosnom jer su oni razlog zbog kojeg svakim danom treniram bolje i snažnije da bismo što duže uživali u ovakvim uspesima zajedno. Kada su oni srećni i nasmejani, i ja sam“.

SRBIJA MOŽE MNOGO U NEMAČKOJ, BRAVO ZA DOMAĆE KLUBOVE

Obojica srpskih reprezentativaca prokomentarisali su i žreb koji nam je za rivale u Minhenu narednog januara na Evropskom prvenstvu dodelio Island, Mađarsku i Crnu Goru.

"Zadovoljan sam žrebom. Mislim da smo dobili rivale po meri, da možemo da pobedimo sve tri utakmice, što bi nam onda donelo nadu u narednoj rundi. Rastemo kao reprezentacija iz meča u meč, vidi se pomak iz takmičenje u takmičenje. Samo da budemo svi zdravi i verujem da ćemo da obradujemo naciju u godinama koje slede", istakao je Milosavljev.

Pivotmen Berlinaca prokomentarisao je protivnike u Nemačkoj:

Moglo je i bolje, ali i gore u žrebu. Pokazali smo prethodnih godina da možemo sa svima da se nosimo. Dobili smo Francusku, Sloveniju, Norvešku, sa Nemačkom i Norveškom igrali izjendnačene mečeve na Svetskom prvenstvu u Katovicama. Najvažnije da prođemo u drugu fazu. Idemo s ciljem da pobedimo sve tri utakmice u prvoj fazi“.

Raduje nekadašnje igrače Partizana što srpski klupski rukomet raste, što se probudio iz višegodišnje tame.

Gledao sam ove sezone dosta mečeva domaćeg šampionata, pre svega mojih bivših klubova, Jugovića i Partizana. Vidim da je kvalitet povećan, da je Vojvodina ozbiljna, na pragu je titule u EHF kupu. Čestitam joj, kao i svim našim timovima i verujem da će biti još bolji. Potrebno nam je da srpski klubovi igraju što više jakih mečeva u Evropi", smatra Milosavljev.

Pivotmen Fuksea žali što crno-beli nisu stigli do titule u Srbiji.

Srećan sam jer vidim da su naš klubovi živnuli, čujem da je i bolja finansijska situacija nego pre. To me raduje jer smatram da je rukomet najlepši sport. Takvu dinamiku nema nijedan drugi. Nadam se da će i u medijima rukomet da dobije više na popularnosti, to apsolutno zaslužuje. Žao mi je zbog Partizana što nije uspeo da dođe do titule, ali je Vojvodina pokazala u finalu da je najbolja“, zaključio je Marsenić.



tagovi

Mijajlo MarsenićDejan MilosavljevFukse BerlinRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara